DeBe
Administrator
Dołączył: 26 Wrz 2007
Posty: 117
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 19:15, 28 Wrz 2007 Temat postu: Cynamonowe racuchy |
|
|
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2-2.5 łyżeczki cukru
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka soli
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju oraz olej do smażenia
Sposób przyrządzania:
Przygotuj litrowy pojemnik.
Na dno wsyp warstwę mąki, potem cynamon, potem cukier, proszek do pieczenia i w końcu sól.
Wstrząśnij słoikiem, aby składniki się wymieszały, a potem szczelnie zamknij (tę mąkę możesz przechowywać do 6 miesięcy).
Zrób racuszki: wymieszaj mleko z jajkiem i olejem, dodaj 1,3 szklanki cynamonowej mąki i wymieszaj, ale niezbyt dokładnie
ciasto powinno mieć grudkowatą konsystencję. Patelnię posmaruj olejem, rozgrzej na średnim ogniu,
łyżką lub chochelką nakładaj porcje ciasta, smaż z obu stron na brązowy kolor.
Racuchy podawaj gorące, np. z lodami waniliowymi lub kisielem wiśniowym.
Post został pochwalony 0 razy
|
|