DeBe
Administrator
Dołączył: 26 Wrz 2007
Posty: 117
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 19:14, 28 Wrz 2007 Temat postu: Drożdżowe racuchy |
|
|
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 paczki drożdży
- ok. 3/4 szklanki mleka ciepłego
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Sos:
- 1 kg truskawek
- 1 l jogurtu waniliowego
Sposób przyrządzania:
Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru w 1 łyżcze ciepłego mleka, posypać odrobina mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać przesiana mąkę, dodać jajka, wyrośniete drożdze i mleko, wyrobić drewniana łyżką ciasto na gęstą,
jednolita masę.
Zostawić do wyrośnięcia.
Smażyć w głębikim, bardzo gorącym oleju małe racuszki.
Odsączać z oleju na papierowych ręczniczkach, posypać cukrem pudrem.
Sos podawać w osobnych miseczkach.
Sos: 1/2 kg umytych truskawek zmiksować z jogurtem, dodać pozostałe truskawki pokrojone w ćwiartki.
Wymieszać, schłodzić przed podaniem w lodówce.
Post został pochwalony 0 razy
|
|