FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj
Forum By DeBe Strona Główna
->
Słodkie przepisy
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
NIE
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Najlepsze kawałki w 2007r.
----------------
Grudzień
Listopad
Październik
Wrzesień
Muzyka
----------------
Stare hity
Gwiazdy
Inne
----------------
Zdjęcia
Słodkie przepisy
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
DeBe
Wysłany: Czw 9:39, 11 Paź 2007
Temat postu:
Jak cuś to tego tortu jeszcze niezrobiłem
DeBe
Wysłany: Pią 19:13, 28 Wrz 2007
Temat postu: Czekoladowy tort
Składniki:
- 15 dag mąki
- 2 dag cukru pudru
- 5 łyżek miękkiego masła
- 5 żółtek
- szczypta soli
- 25 dag gorzkiej czekolady
- 30 dag pralinek szwajcarskich (np. Fioretto Winter lub Trufli Lindta)
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 380 ml śmietany kremówki
- 2 białka
- wiórki z białej czekolady do dekoracji
Sposób przyrządzania:
Zagnieć kruche ciasto z mąki, cukru pudru, masła, 1 żółtka, soli i 2 łyżek zimnej wody.
Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
Następnie rozwałkuj na spodzie tortownicy i ponakłuwaj widelcem.
Piecz 15 minut w temp. 200°C.
Ciasto przestudź, wyjmij z formy i ułóż na paterze.
Dookoła ponownie zapnij obręcz tortownicy.
Pokrój czekoladę i stop ją w kąpieli wodnej.
Na kruchym spodzie rozsmaruj 2-3 łyżki płynnej czekolady.
Odłóż 6 pralinek, pozostałe poukładaj na posmarowanym
czekoladą cieście (jeśli używasz pralinek w kształcie kulek, przekrój je na połówki).
Utrzyj 4 żółtka z cukrem (odłóż łyżeczkę cukru) i cukrem waniliowym.
Ubij (oddzielnie) szklankę śmietany i białka.
Do masy żółtkowej dodaj przestudzoną czekoladę, następnie połącz z bitą śmietaną, a na koniec z pianą z białek.
Mus rozsmaruj na pralinkach, wstaw na 3 godziny do lodówki.
Odłożone pralinki przekrój na połówki.
Ubij resztę śmietany z łyżeczką cukru, przełóż do szprycki z nasadką w kształcie gwiazdki.
Tort wyjmij z formy, udekoruj pralinkami i czapeczkami śmietany.
Posyp wiórkami białej czekolady.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
Saphic 1.5 // Theme created by
Sopel &
Programosy.pl
Regulamin