FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj
Forum By DeBe Strona Główna
->
Słodkie przepisy
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
NIE
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Najlepsze kawałki w 2007r.
----------------
Grudzień
Listopad
Październik
Wrzesień
Muzyka
----------------
Stare hity
Gwiazdy
Inne
----------------
Zdjęcia
Słodkie przepisy
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
DeBe
Wysłany: Pią 19:12, 28 Wrz 2007
Temat postu: Czekoladowe babeczki
Potrzebne będzie:
2 centymetry więcej niż pół kostki masła (125g)
szklanka i 1/3 szklanki (250g) drobnego cukru (od biedy zwykłego)
kopiasta łyżka miodu
2 jaja
koło półtorej szklanki (250g) mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia|
pół szklanki (60g) kakao (najlepiej jakieś ciemne holenderskie)
1 szklanka mleka (nie chudego)
pół tabliczki (50g) ciemnej czekolady (może być Gorzka Wedla)
mikser (najlepiej taki, co sam miącha
miska do miksowania
sitko do przesiania mąki, kakao i proszku (albo taki specjalny przesiewacz,
sprzedają je np. w Ikei, bajer)
foremki do babeczek (albo do muffinów)
odrobina tłuszczu do wysmarowania foremek (nie smalec! masło może być,
od biedy jakaś lepsza oliwa)
piekarnik
Do dzieła:
Rozgrzewamy piekarnik do 180stC.
W międzyczasie {
Włączamy mikser, ucieramy masło z cukrem i miodem.
Dorzucamy jaja bez skorupek, ucieramy długo, aż będzie jasne i dość gładkie.
Dosiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, ucieramy.
Dolewamy powoli mleko, upiwszy łyka. Masa ma być gęsta. Ucieramy wciąż.
Jeśli mamy samomiąchający mikser, niech nadal chodzi, jeśli nie -- wyłączamy,
bo będzie nam potrzebna ręka. Siekamy czekoladę (nożem na desce) na dość
drobne kawałki. Włączamy mikser, dodajemy do michy, ucieramy chwilę,
wyłączamy mikser.
Foremki smarujemy tłuszczem, nakładamy masę na oko, czyli do foremki
(najwyżej kopiastą łyżkę -- babeczki będą żwawo rosły i szkoda,
gdyby wylazły).
}
Wkładamy babeczki do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut. W nowoczesnych
piekarnikach nie włączamy teromoobiegu, bo ciacha nie wyrosną. Nie otwieramy
piekarnika podczas pieczenia, bo nam się zsiądą albo dostaną zakalca.
Gotowa babeczka powinna być sprężysta, ale te twarde też są smaczne.
Jeśli nie odchodzą łatwo od foremki, trzeba kombinować widelcem.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
Saphic 1.5 // Theme created by
Sopel &
Programosy.pl
Regulamin